W obecnych czasach, coraz popularniejsze stają się naturalne składniki. Tyczy się to zarówno pożywienia, jak i kosmetyków czy suplementów diety. Z tego też powodu, od stosunkowo niedawna, w domach zagościł aloes zwyczajny. Wykazuje on wiele właściwości prozdrowotnych i pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie. Dzisiaj, dowiemy się nieco o samym aloesie oraz zgłębimy tajniki jego działania. Dodatkowo poznamy kilka praktycznych wskazówek, odnośnie stosowania tego produktu, jako suplementu diety.

Aloes – właściwości

Aloes jest bombą witaminową wśród roślin – sok z aloesu zawiera ponad 200 cennych składników. Posiada on niekwestionowane działanie, jeśli chodzi o wspieranie odporności. Eksperci w dziedzinie zdrowia udowodnili, że codzienne spożywanie nalewek z aloesu, już przez tydzień, pozwala zapobiec wielu infekcjom układu oddechowego. Aloe vera cechuje się także wysokimi właściwościami utleniającymi. Ekstrakty pozyskiwane ze skórki liści i kwiatów aloesu, niszczą antybiotykoodporną bakterię Mycoplasma. Żele, zawierające aloe vera jako substancję czynną, zwalczają drobnoustroje, powodujące próchnicę, lepiej niż wiele past dostępnych na rynku. Pozostając jeszcze chwilę w temacie jamy ustnej, nadmienimy, że codzienne płukanie ust sokiem aloesowym, eliminuje bakterie, odpowiedzialne za nieświeży oddech. Wróćmy jednak, do właściwości suplementacyjnych tej niezwykłej rośliny. Otóż młode liście aloesu zawierają składnik zwany aloiną. Wspomaga ona regularne wypróżnianie oraz jest niezastąpiona, w przypadku zaparć. Usprawnia również pracę układu trawiennego, przyspieszając rozkład cukrów i tłuszczów. Regularne stosowanie aloesu, zapobiega uczuciu przepełnienia i ciężkości po posiłku. Zmianę, możemy zauważyć niemal od razu – nie tylko, jeśli chodzi o kwestie zdrowotne, ale również o naszą sylwetkę. Jeśli jesteśmy cukrzykami, na pewno ucieszy nas fakt, że suplementowany regularnie aloes zwyczajny, znacznie obniża poziom cukru we krwi. Są nawet przypuszczenia, że w przyszłości, aloes zostanie uznany za oficjalny lek na cukrzycę typu II. Aloe vera odznacza się również wysokim działaniem antyoksydacyjnym. Jest to szczególnie ważne w obecnych czasach – ciągły pęd, przypominający wyścig szczurów oraz stres, sprawiają, że szybciej się starzejemy. Ponadto, jesteśmy bardziej podatni na różnego rodzaju choroby, w tym nowotwory. Codzienne spożywanie soku z aloesu, pomaga w zwalczaniu wolnych rodników, odpowiedzialnych za powstawanie komórek nowotworowych oraz zapobiega powstawaniu nowych. 

Aloes – dawkowanie

Aloes jest składnikiem pochodzenia naturalnego, więc mogłoby się wydawać, że w sytuacji przedawkowania nie wystąpią żadne działania niepożądane. Pomimo tego, należy zachować równie dużą ostrożność, jak w przypadku innych suplementów diety. Jakie zatem dawki pomogą w leczeniu, ale jednocześnie nie zaszkodzą? Aloes, jako suplement diety, występuje najczęściej pod postacią soku z liści. W tej formie zalecana jest dawka nie większa niż 50 ml. Największe działanie wykaże, jeśli sok wypijemy godzinę przed lekkim, ale pożywnym posiłkiem. Jeśli chodzi o żel, zęby należy smarować nim codziennie wieczorem, po dokładnym szczotkowaniu. Aloes zwyczajny, niezależnie od postaci, pod jaką występuje, powinniśmy stosować do czasu ustąpienia objawów. Tylko w tym wypadku, jego zażywanie może przynieść oczekiwane efekty. Kilkudniowe przerwy lub pominięte dawki, nie sprawią, że aloe vera zadziała odpowiednio. Pamiętajmy jednak, aby w razie pogorszenia naszego stanu zdrowia, natychmiast przerwać stosowanie i udać się do odpowiedniego lekarza. 

Sok z aloesu – zróbmy to sami!

Już nasze mamy i babcie wiedziały, że najlepsze produkty to te, zrobione własnoręcznie, w domowym zaciszu. Tylko wtedy, możemy mieć stuprocentową pewność co do jakości składników. Sok z aloesu jest bardzo prosty w wykonaniu i możemy przyrządzić go w swojej kuchni. Oczywiście, w internecie można znaleźć wiele przepisów, jednak nasz będzie nieco urozmaicony. Dopełnimy go kilkoma dodatkowymi składnikami, a mianowicie cytryną i miodem, który nada lekko słodkiego smaku. Są one nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe – zawarte w nich witaminy poprawią naszą odporność. Na początku, potrzebujemy dużego, soczystego liścia aloesu. Musimy go ostrożnie obrać ze skórki, nie naruszając miąszu. Następnie, miąsz blendujemy, po czym przekładamy go do pojemnika. Wielkość opakowania zależy od tego, ile porcji ekstraktu zamierzamy przygotować. Zalecane są 3-4 porcje – wtedy sok jest najświeższy i posiada najwięcej wartości odżywczych. Musimy jednak pamiętać, aby sok przechowywać w lodówce, nie dłużej niż tydzień. Cytrynę wyciskamy do pojemnika z miąszem, dodajemy kilka łyżeczek miodu, po czym wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy nieco wody, dla rozcieńczenia ekstraktu. Po odczekaniu 5 minut, sok jest gotowy do wypicia. Na zdrowie!