suplementacja chlorofilem

Chlorofil to naturalna substancja zawarta w roślinach. To ona nadaje im piękny, zielony kolor. Dzięki niemu pobierają energię słoneczną w procesie fotosyntezy. Ten składnik obecny jest we wszystkich zielonych warzywach, a także algach. Im bardziej zielona roślina, tym więcej ma w sobie tej cennej substancji. A do czego może wykorzystać ją człowiek? Jakie zastosowanie i właściwości ma chlorofil? W tym artykule postaramy się przybliżyć odpowiedzi na te pytania.

Chlorofil w swej strukturze chemicznej przypomina hemoglobinę występującą w krwi człowieka. Główna różnica polega na tym, że w hemoglobinie podstawowym atomem jest żelazo, natomiast w chlorofilu magnez. Jeden barwi rośliny na zielono, a drugi jest odpowiedzialny za czerwony kolor krwi.

8 właściwości chlorofilu

Lista korzystnych oddziaływań jest bardzo długa. Postaramy się jednak skupić na najważniejszych z nich:

  • wspomaga produkcję czerwonych krwinek – organizm ludzki jest w stanie “przerobić” chlorofil na hemoglobinę
  • pochłania toksyny – oczyszcza organizm z drobnoustrojów oraz metali ciężkich
  • działa antyoksydacyjnie – zwalcza wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania komórek rakowych
  • zwalcza nieprzyjemne zapachy – działa jak naturalny dezodorant neutralizując zapach potu, moczu, radzi sobie także z nieświeżym oddechem
  • wspiera proces trawienia – wpływa korzystnie na rozwój dobrej flory bakteryjnej w jelitach
  • zwiększa produkcję białych krwinek – dzięki temu rośnie ogólna odporność organizmu, pomocny w walce z leukopenią
  • wspomaga układ nerwowy – magnez, który jest głównym składnikiem działa kojąco na nerwy i stres

Naturalne źródła chlorofilu

  • warzywa – najwyższe stężenie chlorofilu występuje w zielonych warzywach. Króluje tu szpinak, gdyż szklanka surowych liści zawiera aż 24 mg chlorofilu. Inne warzywa liściaste, takie jak: sałata, kapusta, kalarepa, jarmuż czy natka pietruszki mogą pochwalić się wartością wahającą między 4 a 15 mg w porcji. Warto tu wymienić także brokuły, ogórki, zieloną fasolkę, groszek, szparagi, por oraz brukselkę.
  • owoce i orzechy – choć zawierają mniej tego cennego składnika, to jednak nie możemy pominąć tutaj kiwi, zielonych winogron, limonki i zielonych jabłek. Z orzechów należy wymienić przede wszystkim pistacje.
  • algi – w wodach Dalekiego Wschodu rośnie chlorella – zielona alga słodkowodna. Jest to prawdziwa bomba witaminowa. Zawartość czystego chlorofilu waha się od 3 do 5%, co sprawia, że jest najbogatszym znanym źródłem tego cennego składnika.

Jak dostarczyć sobie chlorofil?

Możemy jeść dużo (co najmniej 4 razy dziennie) zielonych warzyw lub przyjmować chlorofil pod postacią suplementu diety.

Jedzenie surowych warzyw i owoców jest najlepszą metodą. Talerzyk z pokrojonym ogórkiem czy kalarepą stanowi doskonałą zdrową przekąskę. Trudno jednak, by jeść warzywa niepoddane obróbce cieplnej na śniadanie, obiad i kolacje.

Dobrym wyjściem z tej sytuacji są soki, przeciery i popularne ostatnio smoothie. Im bardziej płynna substancja, tym więcej dobroczynnych składników przechodzi do naszego organizmu.

Dobrze wiedzieć, że zielone warzywa zawierają niestety także kwas szczawiowy. Spożywanie ich w nadmiernej ilości może doprowadzić do odkładania się szczawianów w drogach moczowych. A to z kolei spowodować powstawanie twardych złogów w nerkach, tzw. kamieni. Aby temu zapobiec, warto jest gotować warzywa w dużej ilości wody, dzięki temu kwas częściowo się wypłucze. Pamiętajmy, że długotrwałe gotowanie niszczy chlorofil. Jeśli nie chcemy pozbyć się tego składnika, musimy wrzucać warzywa do wrzątku i gotować jak najkrócej.

Suplementacja chlorofilem

Warto zwrócić dokładną uwagę na skład suplementów. Dostępne są takie, które zawierają aż dwa rodzaje chlorofilu. Pierwszy sodowo – miedziowy charakteryzujący się wysoką przyswajalnością. Drugi to chlorella pozyskiwana z alg, która dodatkowo zawiera wiele witamin, minerałów i aminokwasów. Niezwykle wygodną formą przyswajania tego składnika jest chlorofil w płynie. Pozyskiwany z lucerny. Głęboki system korzeniowy tego warzywa pozwala na dobrą absorpcję składników mineralnych. Dostępny jest także chlorofil uzyskiwany z młodego jęczmienia.

Często nie mamy możliwości, by jeść zielone warzywa aż 4 razy dziennie. Do tego w okresie jesienno – zimowym większość warzyw pochodzi z importu grubo okraszonych pestycydami. Łatwym i korzystnym rozwiązaniem tego problemu okazuje się suplementacja.

Kto powinien suplementować chlorofil?

Po szklankę zielonego napoju powinien sięgnąć, każdy, kto dba o siebie i zależy mu na zdrowym stylu życia. Są jednak grupy osób, u których suplementacja chlorofilem jest szczególnie wskazana:

  • osoby zmagające się z anemią
  • osoby starsze, których układ odpornościowy nie działa już tak dobrze jak kiedyś
  • osoby z problemami jelitowo – żołądkowymi
  • osoby narażone na ciągły stres
  • osoby, które borykają się z problemami skórnymi
  • osoby chore na leukopenię
  • osoby, które chcą oczyścić swój organizm z nadmiaru toksyn

Chlorofil możemy stosować w formie proszku lub płynu. Wystarczy odpowiednią ilość wymieszać z wodą. Przygotowanie takiego napoju zajmuje dosłownie chwilkę, a korzyści z regularnego stosowania są ogromne. Zadbajmy o swoje ciało poprzez dostarczenie mu wszystkich niezbędnych składników, w tym również tak cennego chlorofilu.